Växjö

Fakta om VäxjöVäxjö är en tätort i södra Småland som fick stadsrättigheter 1342. Det blev en universitetsstad 1999. Bygden kring denna stad har haft en bofast befolkning långt tillbaka i tiden, minst till yngre stenåldern, det har man sett från fynd som hällekistor med mera. Växjö låg på en plats där fem vägar gick samman, det har även gett dess namn, då fornsvenskans vaegar och sjö kom att bli Växjö. Det har varit en centrum för handel, kultur och utbildningar, samt att staden även är känd som Sveriges mediacentrum, eftersom det här produceras många radio- och tv-program.

Se och göra i Växjö

Växjö är en stad, som har mycket att se och göra. Bland annat är det inkörsporten till det som kallas för Glasriket, så det är bra att starta här, för att sedan ta dig runt och se olika glasbruk. I Växjö finns även Sveriges glasmuseum, som har utställningar med glas från 1500-talet och framåt i tiden. Staden har flera sevärda byggnader, som till exempel Domkyrkan, från 1100-talet och Kronobergs slottsruin i Värend, sedan så klart Teleborgs slott. Växjö är även platsen där du hittar Utvandrarnas hus, som har en basutställning med namnet Drömmen om Amerika. Här finns även arkivet som Svenska Emigrantinstitutet samlat på sig så väl som att det är här Vilhelm Mobergs författararkiv till böckerna om utvandrarna finns. I staden finns även Linnéparken, med växter som har delats in enligt Carl von Linné.

Växjö är även staden i sjöriket och i kommunen finns det runt 200 sjöar, som erbjuder många fiskemöjligheter. Det finns även en led, på 120 km, som heter Värendsleden. Den kan du paddla kanot på vissa sträckor.

Om du vill gå ut och äta, eller ta en fika i denna stad, finns det en hel del att välja mellan. Det går att hitta mat från hela världen så väl som lokalproducerad, småländsk mat. Missa inte att äta isterband, och ostkaka! Bland restauranger värda att nämna finns Asa Herrgård, Grilleriet, Jackson’s och Bistro. Är det fika du är mer sugen på så har du till exempel Café Coretto eller Kafé de luxe.

En sak som är värt att nämna i matsammanhang är ett event som varje år sker i Växjö. Det heter MAT och är en matmässa med olika seminarier och aktiviteter, med över 100 matproducenter som deltar, både småländska och från övriga landet.

Bo i Växjö

Om du vill stanna i Växjö en natt eller flera så finns det många boendealternativ att välja mellan som du kan se på www.hotellväxjö.se. Du har hotell, B&B, vandrarhem, camping samt att du även kan välja att stanna över på ett slott. Det finns flera av de mest kända hotellkedjorna här så som Best Western, Scandic och Clarion. Slottet du kan bo över på är Teleborgs slott. Sedan har du även Elite Stadshotell så väl som Quality Hotel Royal Corner. Många av hotellen och övriga boendealternativ finner du mitt i staden, då den är ganska liten. Det gör att du har nära till många sevärdheter från i stort sett alla hotell och andra boenden.