Ronneby

Fakta om RonnebyRonneby är en ort som ligger i Blekinge. Precis intill ligger Ronnebyån. Denna ort har funnits länge och det går att spåra den tillbaka så långt som 700 e.Kr. Man har kunnat göra detta tack vare att det finns gott om fornlämningar så väl som spår efter fornborgar. Namnet Ronneby kommer från ån, som från start hette Rotne å, vilket betyder den rytande ån. Det i sin tur syftar på att det finns flera forsar och vattenfall. Ronneby är länets äldsta stad, då deras stadsprivilegier kom 1387. Freden i Roskilde 1658 gjorde Blekinge svenskt, och i samband med det drogs stadsprivilegierna in. Ronneby idag är präglad av brunnsepoken då det byggdes ut rejält med trähus kring ån under slutet av 1800-talet. Det finns två delar av staden idag som har olika karaktärer. Bergslagen har kvar det medeltida gatunätet samt sin låga trähusbebyggelse och andra delen är i form av rutnät, med högre bebyggelse. Karaktärsbyggnader i Ronneby är Heliga Kors kyrka och Ronneby Gamla vattentorn.

Se och göra i Ronneby

Ronneby är en plats för alla, oavsett om du är intresserad av det historiska eller vill uppleva det moderna. Det finns gamla kvarter att vandra i, eller upptäcka konst, musik, teater och dans. Nya traditioner samsas med gamla i denna stad. En sak som präglat staden är Ronneby Brunn. Till denna plats har det kommit besökare sedan 1705. Från start var det en kurort där man ägnade sig åt att dricka brunn som det hette. Idag är det en kurort och en fritidsanläggning som är placerad i Ronneby Brunnspark. Runt 1870 var denna plats Sveriges mest besökta kuranstalt. Ronneby Brunnspark som kurorten ligger i blev 2005 utnämnd att vara Sveriges vackraste park, samt året efter blev den Europas fjärde vackraste.

Det finns även gott om andra sevärdheter i Ronneby, många av dem som har med natur att göra. Bland annat finns flera naturreservat och trädgårdar att besöka. Det är lika trevligt att besöka Ronneby sommar som vinter och det finns alltid något att se eller göra.

När det kommer till att äta i denna stad, så har du många restauranger, caféer och matställen att välja mellan. Bland annat finns det mysiga caféer och även butiker i de gamla husen runt om Brunnsparken. Det gör att om du är sugen på att ta en fika eller gå ut och äta middag så hittar du ett passande ställe att gå till.

Bo i Ronneby

Om du tänker stanna över i Ronneby, så har du flera bra boendealternativ att välja mellan. Bland annat har du Ronneby Brunn Hotell, som ligger i anslutningen till kurorten. Andra bra alternativ är Hotell Davids Kulle, Ronneby Cityhotell, Villa Vesta Hotell och Villa FloraViola. Du hittar både budgetalternativ och lyxigare alternativ, så väl som att det även finns bed and breakfast, vandrarhem och en havscamping. Det gör att du kan hitta det alternativ som passar dig. Så varför inte se till att stanna över en natt eller flera och upptäck Ronneby och dess sevärdheter.