Jönköping

Fakta om JönköpingJönköping ligger i Småland, vid Vätterns strand och blev troligen grundad under Magnus Ladulås tid. Ett dokument utfärdat av just honom finns från 1278. Men orten i sig är troligen ännu äldre. Bland annat var det en vägknut mellan tre landskap och det gjorde det till en naturlig handelsplats. Under medeltiden var Jönköping placerat i det som idag är den västra stadsdelen. Under 1500 och 1600-talet utsattes staden för många räder, bränder och förstörelse och till slut flyttades staden av Gustav den II Adolf.

Se och göra i Jönköping

Jönköping är dels en bra utgångspunkt för att se sig omkring i Småland, men själva staden har i sig även den en hel del sevärdheter. I närheten finns bland annat Gränna och Visingsö som ett exempel. I Jönköping har du ett museum som är värt ett besök och det är Tändsticksmuseet.  Det är ett fabriksmuseum, som är placerat i de lokaler som den första tändsticksfabriken låg i. Det finns även flera andra museer i staden så som John Bauermuseet, Dag Hammarskjölds födelsehus och Jönköpings läns museum.

Jönköping är även platsen för Elmiamässan, en mässa som varje år drar många besökare till en mängd olika utställningar och mässor. Det finns det mesta du kan tänka dig här. Allt från traktorer, hästar, hundar och mycket mer.

Om det är så att du gillar shopping, så har Jönköping ett eget shoppingcenter. Det hette A6, eller Asecs som det även skrivs. Invigningen av denna skedde redan 1987 och ligger på både norra så väl som södra sidan av motorvägen och förbinds med en bro som är inbyggd.

Är du sugen på en bit mat eller att ta en fika någonstans, så finns det flera olika ställen att välja mellan. Det finns värdshus, gårdsbutiker, restauranger och caféer. Mat kan du äta på bland annat Bryggan, eller på Sjön. Du har även Bauergården och Glädje Restaurang & Bar. Är du fikasugen kan du välja mellan en mängd olika caféer och konditorier med många goda kakor och andra bakverk.

Om du vill ta dig utanför Jönköping, så har du som redan nämnt både Gränna och Visingsö ett stenkast bort. Gränna har polkagrisar, Andrémuseet och mysiga gator att vandra på. Färjan till Visingsö går från hamnen i Gränna. På denna ö finns det en del att se och göra. Det är allt från att åka remmalag, se gamla ruiner, kyrkor och slott, samt mycket mer.

Bo i Jönköping

I Jönköping finns det gott om olika sorters boenden och du kan välja mellan hotell, hostels, vandrarhem och att campa på en camping med tält, husvagn eller i stuga och bokar gör du på hotelljönköping.nu. Bland de hotell som finns i denna stad har du Best Western Plus John Bauer Hotel, City Hotel och Hotell Savoy bara för att nämna några. Du kan även välja Scandic Elmia om det är mässan du har tänkt att besöka. Välj helt enkelt hotell utifrån vad det är du har tänkt att se och göra. Självklart finns det även boenden i närheten om du vill testa att stanna i Gränna eller Husqvarna till exempel.